Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-08@15:15:53 GMT

سفر نیز مانعی برای سیر مطالعاتی شهید مطهری نبود

تاریخ انتشار: ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۱۴۱۸۱۹

سفر نیز مانعی برای سیر مطالعاتی شهید مطهری نبود

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، دوازدهمین روز از اردیبهشت‌ماه یادآور روزی است که یک استاد عالم و یک علامه بزرگ از جامعه اسلامی ایران کم شد و مسیر عالمانه خود را با شهادت تکمیل کرد، شهید مطهری او که در فقه، تفسیر، فلسفه، اخلاق و سیاست مرد میدان و عالمی عامل بود، در خانواده ساده و صمیمی خود تربیت انسانی و اسلامی را آموخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


استاد شهید مرتضی مطهری، او که امروز به عنوان معلمی بزرگ و الگوی تعلیم و تربیت در ایران و بلکه جهان شناخته می‌شود، خود تربیت یافته یک خانواده اصیل ایرانی و مسلمان در شهر کوچک فریمان بود، خانواده‌ای مذهبی و متدین که در آن پدر شخصی روحانی و مادر نیز مربی فرزندان خود در سایه آموزه‌های قرآنی است.
تعلیم و تربیت در خانواده شهید مطهری الگویی مناسب برای سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی است، خانواده‌ای که آموزه‌های دینی و قرآنی را در قالب تربیتی انسانی به فرزندان خود آموخته است. در آستانه سالگرد شهید مطهری راهی فریمان شدیم تا با کوچک‌ترین برادر شهید گفت‌وگویی داشته باشیم.
همراه با هم راهی منزل پدری شهید مطهری شدیم، منزلی کوچک که بافت قدیمی آن حفظ شده و این سال‌ها تلاش می‌شود فضای اصلی خانه باغ قبلی احیا شود؛ وارد اتاقی می‌شویم که به گفته برادر شهید مطهری، وی هر وقت به فریمان می‌آمد در آنجا مشغول مطالعه و نوشتن کتاب می‌شد.

اتاقی ساده که برخی از وسایل قدیمی در آن به چشم می‌خورد؛ گاهی حس می‌کردی که شهید مطهری همچون سال‌ها قبل که به فریمان می‌آمد و در این اتاق به مطالعه می‌پرداخت، در گوشه‌ای از اتاق مشغول مطالعه و نوشتن است.
پدر و مادری متدین مسیر تربیت را گشودند
صحبت‌هایمان را با حسن مطهری، کوچک‌ترین فرزند پسر خانواده مطهری آغاز می‌کنیم، او در رابطه با فضای حاکم در خانواده خود گفت: پدرمان روحانی و اهل مطالعه و کتاب بود و مادر هم فردی با هوش و با استعداد در زمینه‌های علمی و قرآنی؛ مادر در زمینه طب سنتی تبحر داشت و برای بیماران نسخه می‌نوشت.
وی با اشاره به حافظه خوب مادرش، اظهار کرد: مادر به دلیل این حافظه، توانسته بود حافظ تعداد زیادی از سوره‌های قرآن شود، زنی متدین و باسواد بود که همراه با مهربانی به تربیت فرزندان خود می‌پرداخت.
وی ادامه داد: مادر بسیار ما را تشویق می‌کرد و از ما می‌خواست تا امور دینی خود را به درستی انجام داده و نماز و قرآن بخوانیم.

مطهری ابراز کرد: پدر نیز بسیار به ما توصیه‌ می‌کرد تا مسیر علم را در زمینه‌ فعالیت‌های دینی و تبلیغی و در کسوت روحانیت پیش بگیریم، که بنا بر همین توصیه‌ و تشویق‌ها، علاوه بر مرحوم شهید مرتضی مطهری، دو برادر دیگر من نیز به سمت تحصیل در حوزه علمیه رفتند.
وی با بیان اینکه پدرم بسیار مطالعه می‌کرد، به کتاب‌هایی که بر روی میز بود اشاره کرد و گفت: پدر با اینکه بسیار مطالعه می‌کرد اما بسیاری از مطالب در ذهنش باقی نمی‌ماند، یعنی پدر حافظه ضعیفی داشت اما با این حال هیچ گاه از مطالعه خسته نشده و ساعات بسیاری را برای مطالعه می‌گذراند. همین مطالعه بر برادرم شهید مطهری تأثیر گذاشته بود تا از کودکی به قرآن و کتاب‌هایی که در منزل بود علاقه‌مند شود و در نبود پدر آن‌ها را می‌خواند.
آموختن قرآن علاقه دوران کودکی شهید مطهری بود
وی به مراحل تحصیل شهید مطهری اشاره کرد و گفت: از همان بچگی ابزار بازی او کاغذ و قلم بود، شش سال داشت که به مکتب‌خانه رفت و البته علاقه زیادی به آموختن قرآن داشت، حتی یک شب مهتابی به گمان اینکه صبح شده است، از خواب بیدار شده و به مکتب‌خانه رفته بود، آنقدر زود رسیده بود که پشت درب مکتب‌خانه خوابش برده بود.
برادر شهید مطهری ادامه داد: برادر شهیدم که تا 15 سالگی نزد پدر تحصیل می‌کرد و از تربیت دینی برخوردار شده بود، عازم حوزه علمیه مشهد و پس از آن به قم سفر کرد تا مسیر رشد علمی خود را پیگیری کند؛ آن زمان سالی دو بار برای دیدار با خانواده به فریمان می‌آمد.

بخش زیادی از زمان فراغت هم به مطالعه ایشان می‌گذشت
وی افزود: شهید مطهری در سال دوبار به فریمان می‌آمد، یک بار در ایام نوروز و یک بار هم در تابستان؛ در ایام نوروز حدود پنج روز در فریمان بود و در تابستان حدود 12 روز؛ هر بار که می‌آمد بخش زیادی را در اتاق خود به مطالعه و نگارش مشغول بود.
وی ابراز کرد: شهید وقتش را تنظیم می‌کرد، یک روز را به دیدار با اقوام و آشنایان اختصاص می‌داد و با نوشتن نام ‌همه افراد خانواده در دفترچه‌اش سراغ همه را می‌گرفت، یک روز را هم به دیدار بزرگان و معتمدین شهر مشغول می‌شد؛ پس از آن تقریباً به صورت دائم در خانه وقتش به نگارش و مطالعه کتاب می‌گذشت.
مطهری عنوان کرد: روزی به ایشان اعتراض کردم که شما مدت زمان کمی از سال را در فریمان هستید، آن وقت هم که می‌آیید به مطالعه و نگارش مشغول می‌شوید و ما کمتر با شما حرف می‌زنیم، او که همیشه لبخند به لب داشت و با خُلقی آرام پاسخ می‌داد، لبخندی زد و گفت: «هرکسی از مسیری نان می‌خورد، این نوشتن من، هم برای خودم و هم برای دیگران اشتغال ایجاد می‌کند».
ارائه الگوی سبک زندگی اسلامی با مدیریت زمان
وی با اشاره به مدیریت زمان شهید مطهری، گفت: مدت زمان اصلی خود را که در اتاقش بود و کتاب می‌خواند، ساعتی را برای استراحت و صرف غذا اختصاص می‌داد و چون علاقه فراوانی به گردش و اسب‌سواری داشت، زمان کمی را عصرها برای گردش و اسب‌سواری در مراتع می‌گذاشت، شب‌ها زود می‌خوابید و نیمه‌های شب به عبادت مشغول بود.
برادر شهید مطهری اضافه کرد: شهید مرتضی مطهری مثل پدرمان اهل عبادت بود و نماز شبش ترک نمی‌شد، صبح‌ زود از خواب بیدار می‌شد و بعد از نماز و کمی راه رفتن در فضای باغ کمی استراحت می‌کرد و مجدد برمی‌گشت و کارهایش را ادامه می‌داد.
وی با بیان اینکه شهید مطهری با روی گشاده به گفت‌وگو با دیگران می‌پرداخت، ادامه داد: حتی به کودکان نیز احترام می‌گذاشت و به احترام آنان از جای خود بلند می‌شد. وقتی از او می‌خواستند که در مقابل بچه‌ها بلند نشود، می‌گفت بچه‌ها برای خود شخصیتی دارند و باید به آن‌ها همچون بزرگ‌تر هم احترام گذاشت.

تأثیر ویژه قلم و کلام شهید مطهری در افراد
وی در رابطه با احترام دیگران به شهید مطهری نیز افزود: حتی افرادی که با روحانیت ارتباط خوبی نداشتند نیز پس از گفت‌وگو با شهید مطهری شیفته ایشان می‌شدند تا حدی که از اثر کلام ایشان شرمنده شده و دست شهید مطهری را می‌بوسیدند.
مطهری با ذکر خاطره‌ای از شهید مطهری، ابراز کرد: یکی از فرزندانم را در کودکی از دست دادم، داغدار فرزندم بود که نامه‌ای از برادرم به دستم رسید، توصیه‌های ایشان در نامه سبب آرامش من شد. وقتی هم که به فریمان آمد باز هم با من در این زمینه سخن گفت و صحبت‌هایش باعث شد غم از دست دادن فرزند را فراموش کنم.
وی با اشاره به تأکید شهید مطهری در به فراگیری علم، افزود: ایشان می‌گفتند حتی اگر به تحصیل در حوزه و علوم دینی علاقه ندارید، در رشته‌های غیر آن مشغول شوید و از این طریق افراد را به افزایش سطح علمی تشویق می‌کردند.
وی در توضیح فعالیت‌های انقلابی شهید مطهری، اضافه کرد: شهید مطهری سال 1327 امام خمینی(ره) را به فریمان دعوت کردند و امام چند روزی را مهمان ما بودند، از همان زمان گفت‌وگوهای سیاسی با حضرت امام مطرح بود، همچنین بارها رهبر معظم انقلاب را به فریمان دعوت می‌کردند و در اینجا به بحث و تبادل نظر در رابطه با فعالیت‌های انقلابی می‌پرداختند.
تصدیق اهل علم به شأن و منزلت استاد مطهری
حسن مطهری در پایان صحبت‌های خود بر نگاه ویژه اهل علم نسبت به شهید مطهری تأکید کرد و گفت: زمانی مرحوم شریعتی به همراه پدرشان مهمان ما بودند، مرحوم محمدتقی شریعتی در توضیح علم شهید مطهری گفت: «ما در یک رشته صحبت می‌کنیم اما آقای مطهری در دو رشته علوم جدید و قدیم سخن می‌گوید».
غلامرضا قصابی فریمانی یکی از آشنایان مرحوم مطهری نیز در این جمع حضور داشت، در گفت‌وگو با ایکنا عنوان کرد: زمانی که در تهران در کوره مشغول کار بودم شهید مطهری همیشه به ما سر می‌زد و احوال آشنایان را می‌پرسید. خاطرم هست محل کوره تا شهر فاصله زیادی داشت اما شهید مطهری این همه فاصله را می‌آمد تا از همشهریانش خبر بگیرد.
وی بیان کرد: مانی من مریض بودم و ایشان در ملاقات با من متوجه بیماریم شد، خود مرا به بیمارستان برد و پیگیر سلامت جسمی من بود.
در پایان صحبت‌هایمان، جویای مزار پدر و مادر شهید مطهری شدیم؛ برادرش آرامستانی که در کنار بقعه خواجه اباصلت است را محل مزار پدر و مادر عنوان کرد؛ در مسیر برگشت به مشهد، به آرامگاه اباصلت رفتیم. جویای مزار پدر و مادر شهید مطهری شدیم. در این پرس و جوها پیرمردی را دیدیم که می‌گفت خود محل تدفین پدر شهید مطهری را آماده کرده است. هنوز پس از گذشته نزدیک به نیم قرن آن روز را به خاطر داشت که شهید مطهری برای تدفین پدر آمده بود.

از او پرسیدیم، شهید را در آن زمان می‌شناختی، جواب داد: بله، شهید کتاب‌های زیادی نوشته که آن زمان نیز در بین مردم شناخته شده بود. بر مزار پدر و مادر شهید مطهری حاضر شدیم و ادای احترام کردی به آن‌هایی که در نقش بسیاری در تربیت انسانی وارسته و اندیشمند همچون شهید مطهری داشتند. فردی که امام خمینی(ره) او را پاره تن خود عنوان کرده بود...

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۱۴۱۸۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش تربیتی در محیط‌های آموزشی مورد توجه قرار گیرد

به گزارش خبرنگار مهر، صالح رحیمی سه شنبه شب در آئین بزرگداشت روز استاد و مقام شهید مطهری در آموزشکده فنی و حرفه ای بوشهر با گرامیداشت مقام استاد و یاد و خاطره استاد شهید مطهری اظهار کرد: وجدان بیدار استادان و دانشجویان مراکز آموزش عالی استان در دفاع از مظلوم قابل ستایش و تقدیر است.

فرماندار بوشهر افزود: وقتی دانشجویان و استادان دانشگاه‌های دنیا در مقابل جنایت‌های رژیم صهیونیستی بایستند معادله تغییر خواهد کرد و دنیا بیشتر بیدار می‌شود.

وی با اشاره به دانشجویان امروز به عنوان آینده سازان فردای میهن اسلامی اظهار کرد: استادان باید در کنار آموزش علم به تربیت دینی، اعتقادی، انقلابی، اخلاقی دانشجویان نیز بپردازند.

رحیمی افزود: نقش تربیتی در محیط‌های آموزشی باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و نگاه استادان در مورد مسائل فرهنگی، اجتماعی و اعتقادی در کنار مسائل آموزشی نیز باید جدی‌تر شود.

فرماندار بوشهر گفت: دشمن با دست گذاشتن روی سه عنصر، ماهیت و هویت خانواده، هویت معلم و استاد، علما و بزرگان دین، سعی در این دارند تا هویت ملی و سیاسی تمدن ما را بگیرند.

رحیمی با اشاره به وعده صادق افزود: نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران اجازه کوچک‌ترین تعرض و تجاوزی را به هیچ قدرتی نمی‌دهد.

کد خبر 6099976

دیگر خبرها

  • شهید مطهری مسیر حرکت جوانان را به سمت آموز‌های دینی سوق داد
  • اساتید دانشگاه در امید آفرینی برای جامعه نقش آفرینی کنند
  • نقش تربیتی در محیط‌های آموزشی مورد توجه قرار گیرد
  • معلمان معمار ساختار فرهنگی جامعه هستند
  • علامه مطهری شخصیت جامع علمی و بصیرتی معاصر است
  • شهید مطهری الگویی وارسته برای نسل امروزی است
  • واکنش علی مطهری به نوازنده دف زن در مراسم سالگرد پدر
  • معرفی کتاب‌های شهید مطهری به کودکان
  • فضیلت‌های شهید مطهری باید در بین طلاب و روحانیون نهادینه شود
  • «داستان راستان» نردبانی برای خیزش‌های انقلابی بود